Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου, 2025
Αρχική » Oινοποίηση και παλαίωση σε αμφορέα από τερακότα

Oινοποίηση και παλαίωση σε αμφορέα από τερακότα

Η φιλοσοφία SirioAnfore

SirioAnfore, ο αμφορέας από τερακότα σε έκδοση 2.0

«Η υποκείμενη φιλοσοφία πηγάζει από την επιθυμία – λίγο αλαζονική, ίσως – να επαναπροσδιορίσουμε ένα αντικείμενο που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια και το οποίο αντιπροσωπεύει μια τεχνολογική εξέλιξη που πιθανότατα συνέδραμε στην επιβίωση του ανθρώπου σε διάφορους ιστορικούς χρόνους. Σήμερα, υπάρχει μια σωρεία υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην οινοποιητική διαδικασία: το ξύλο, ο χάλυβας, το σκυρόδεμα ή το πλαστικό. Όπως και με το ατσάλι στην ποδηλασία, η τερακότα αντιπροσωπεύει μια επιστροφή στις ρίζες. Είναι ένα υλικό ζωντανό, με διαφορετική ψυχή.

Οι λόγοι δεν είναι φιλοσοφικοί: η τερακότα δεν είναι υαλοποιημένη με εποξειδική ρητίνη, όπως το σκυρόδεμα. Δεν συμπεριφέρεται ως συσσωρευτής και δεν είναι ασφυκτική, όπως ο χάλυβας˙ δεν είναι παράγωγο του αργού πετρελαίου, όπως το πλαστικό, και δεν προσδίδει κάποια γεύση στο κρασί, όπως το ξύλο.

Καταφέραμε να βρούμε την ιδανική σύνθεση αργίλου και την καλύτερη μέθοδο επεξεργασίας της, τέτοιες ώστε να οδηγούν σε μια απόλυτα ελεγχόμενη διαδικασία οξυγόνωσης. Ως εκ τούτου, οι αμφορείς μας δεν είναι ασφυκτικοί και λειτουργούν όπως το ξύλο – χωρίς να προσδίδουν, όμως, στο κρασί μια γεύση βανίλιας ή ελαφρώς καπνισμένη.

Οι αμφορείς από τερακότα τηςSirioAnfore μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για τη ζύμωση όσο και για την παλαίωση του κρασιού.

Ερυθροί Οίνοι

Η ελαττωμένη μάζα συντελεί στην αποφυγή υψηλών θερμοκρασιών κατά την διαδικασία ζύμωσης των ερυθρών κρασιών. Το ξάφρισμα είναι απλό και δεν απαιτεί αντλίες ή εξειδικευμένο εξοπλισμό παρά μόνον μια ράβδο ξαφρίσματος.

Η αφαίρεση του κρασιού είναι απλή εφόσον χρησιμοποιηθεί η «τορπίλλη» (torpedo), ένα ανοξείδωτο εξάρτημα, το οποίο μπορείτε να αγοράσετε από τη SirioAnfore.

Οι μέθοδοι επεξεργασίας μπορούν να διδαχθούν από τον Michele Bean, ο οποίος μπορεί να σας παράσχει βοήθεια και υπηρεσίες συμβούλου: www.vinomancino.it

Λευκοί οίνοι

Η διαδικασία ζύμωσης των λευκών κρασιών ακολουθεί την ίδια λογική με αυτήν σε βαρέλια.

Στο εν τρίτον ή τη μέση τής φάσης ζύμωσης, η θερμοκρασία πρέπει να ρυθμιστεί στους 15°-17°C και στη συνέχεια πρέπει να ολοκληρωθεί η ζύμωση. Η θερμοκρασία μπορεί να μειωθεί χρησιμοποιώντας μια μικρή πλάκα ή/και μειώνοντας την περιβάλλουσα θερμοκρασία.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικάSirioAnfore

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΠΡΟΪΟΝ

(Οι διαστάσεις της τερακότας είναι ενδεικτικές)

Χωρητικότητα: 500 l

Ύψος: 126 cm

Διάμετρος: 98 cm

Βάρος: 230 kg

Υλικό: ποιοτική άργιλος Τοσκάνης

Πάχος τοιχώματος τερακότας: 2,8-3,00 cm

Εξωτερικό και εσωτερικό τελείωμα ολοκληρωμένο με τη χρήση δέρματος

Ψήσιμο σε θερμοκρασία άνω των 1030°C

Υδατοστεγές καπάκι από τερακότα

Ανοξείδωτοι σφιγκτήρες

Οπή απογεμίσματος με βαλβίδα πλήρωσης 4,3 cm

Oλική εκφόρτωση με άκρο DIN DN 40

 

 

Follow Me

Επιλεγμένα προϊόντα

Complex and elegant blend of ellagic and catechinic tannins, with specific synergic reactivity with oxygen …

Το X-PRO® LIGHT είναι η λύση για την επιλεκτική απομάκρυνση της ριβοφλαβίνης. Η συνέργεια μεταξύ …

Ενεργός φυτικός άνθρακας, ειδικά επιλεγμένος για την διαύγαση με επίπλευση. Έχει την ιδανική φυσικο-χημική δομή …

Ζωϊκή ζελατίνη με μεσαίο επιφανειακο φορτίο, ιδανική τόσο για τη διαύγαση, όσο και για το …

Ζωϊκή ζελατίνη με υψηλό επιφανειακο φορτίο, ιδανική για γρήγορη και αποτελεσματική διαύγαση

ΟΙΝΟΣ & ΝΟΥΣ

Για την Technovin Καρδάτου

Στο επίκεντρο της οινοτεχνολογίας για αξιόλογα αποτελέσματα

Δευ - Παρ: 8.30 - 16.30

Για την Technovin Καρδάτου

Μια υπερήφανη οικογενειακή επιχείρηση που αντιπροσωπεύει έναν ιστό κορυφαίων βιομηχανιών αφιερωμένων στην ποιότητα.

Εύρος ποιοτικών μηχανημάτων και προϊόντων, ανεκτίμητη τεχνογνωσία, αξιόπιστη και έγκαιρη ενημέρωση για τις ριζοσπαστικές εξελίξεις του κλάδου όπως διαμορφώνονται τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το κείμενο.

Tα σήματα που απεικονίζονται εδώ ανήκουν στις αντίστοιχες εταιρείες και η προκείμενη αναφορά αυτών γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την αρτιότερη ενημέρωση και διευκόλυνση των συνεργατών και πελατών της Τechnovin Kαρδάτου.

Οίνος & Νους

© Technovin Καρδάτου 2024