Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου, 2025
Αρχική » Oινοποίηση και παλαίωση σε αμφορέα από τερακότα

Oινοποίηση και παλαίωση σε αμφορέα από τερακότα

Η φιλοσοφία SirioAnfore

SirioAnfore, ο αμφορέας από τερακότα σε έκδοση 2.0

«Η υποκείμενη φιλοσοφία πηγάζει από την επιθυμία – λίγο αλαζονική, ίσως – να επαναπροσδιορίσουμε ένα αντικείμενο που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια και το οποίο αντιπροσωπεύει μια τεχνολογική εξέλιξη που πιθανότατα συνέδραμε στην επιβίωση του ανθρώπου σε διάφορους ιστορικούς χρόνους. Σήμερα, υπάρχει μια σωρεία υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην οινοποιητική διαδικασία: το ξύλο, ο χάλυβας, το σκυρόδεμα ή το πλαστικό. Όπως και με το ατσάλι στην ποδηλασία, η τερακότα αντιπροσωπεύει μια επιστροφή στις ρίζες. Είναι ένα υλικό ζωντανό, με διαφορετική ψυχή.

Οι λόγοι δεν είναι φιλοσοφικοί: η τερακότα δεν είναι υαλοποιημένη με εποξειδική ρητίνη, όπως το σκυρόδεμα. Δεν συμπεριφέρεται ως συσσωρευτής και δεν είναι ασφυκτική, όπως ο χάλυβας˙ δεν είναι παράγωγο του αργού πετρελαίου, όπως το πλαστικό, και δεν προσδίδει κάποια γεύση στο κρασί, όπως το ξύλο.

Καταφέραμε να βρούμε την ιδανική σύνθεση αργίλου και την καλύτερη μέθοδο επεξεργασίας της, τέτοιες ώστε να οδηγούν σε μια απόλυτα ελεγχόμενη διαδικασία οξυγόνωσης. Ως εκ τούτου, οι αμφορείς μας δεν είναι ασφυκτικοί και λειτουργούν όπως το ξύλο – χωρίς να προσδίδουν, όμως, στο κρασί μια γεύση βανίλιας ή ελαφρώς καπνισμένη.

Οι αμφορείς από τερακότα τηςSirioAnfore μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για τη ζύμωση όσο και για την παλαίωση του κρασιού.

Ερυθροί Οίνοι

Η ελαττωμένη μάζα συντελεί στην αποφυγή υψηλών θερμοκρασιών κατά την διαδικασία ζύμωσης των ερυθρών κρασιών. Το ξάφρισμα είναι απλό και δεν απαιτεί αντλίες ή εξειδικευμένο εξοπλισμό παρά μόνον μια ράβδο ξαφρίσματος.

Η αφαίρεση του κρασιού είναι απλή εφόσον χρησιμοποιηθεί η «τορπίλλη» (torpedo), ένα ανοξείδωτο εξάρτημα, το οποίο μπορείτε να αγοράσετε από τη SirioAnfore.

Οι μέθοδοι επεξεργασίας μπορούν να διδαχθούν από τον Michele Bean, ο οποίος μπορεί να σας παράσχει βοήθεια και υπηρεσίες συμβούλου: www.vinomancino.it

Λευκοί οίνοι

Η διαδικασία ζύμωσης των λευκών κρασιών ακολουθεί την ίδια λογική με αυτήν σε βαρέλια.

Στο εν τρίτον ή τη μέση τής φάσης ζύμωσης, η θερμοκρασία πρέπει να ρυθμιστεί στους 15°-17°C και στη συνέχεια πρέπει να ολοκληρωθεί η ζύμωση. Η θερμοκρασία μπορεί να μειωθεί χρησιμοποιώντας μια μικρή πλάκα ή/και μειώνοντας την περιβάλλουσα θερμοκρασία.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικάSirioAnfore

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΠΡΟΪΟΝ

(Οι διαστάσεις της τερακότας είναι ενδεικτικές)

Χωρητικότητα: 500 l

Ύψος: 126 cm

Διάμετρος: 98 cm

Βάρος: 230 kg

Υλικό: ποιοτική άργιλος Τοσκάνης

Πάχος τοιχώματος τερακότας: 2,8-3,00 cm

Εξωτερικό και εσωτερικό τελείωμα ολοκληρωμένο με τη χρήση δέρματος

Ψήσιμο σε θερμοκρασία άνω των 1030°C

Υδατοστεγές καπάκι από τερακότα

Ανοξείδωτοι σφιγκτήρες

Οπή απογεμίσματος με βαλβίδα πλήρωσης 4,3 cm

Oλική εκφόρτωση με άκρο DIN DN 40

 

 

Follow Me

Επιλεγμένα προϊόντα

Οι κινητοί αναδευτήρες Guth RA χρησιμοποιούνται για την ανάμειξη, την ανάδευση, την κατανομή και την …

Η σειρά γεννητριών αζώτου Oxyswing® Μια σειρά γεννητριών που καλύπτει όλες τις απαιτήσεις και χάρη …

Εμφιαλωτικό και βιδωτικό μαζί Χαρακτηριστικά – Γέμισμα 8 βαλβίδων για πλήρωση με βαρύτητα, πνευματική ανύψωση …

  Aυτόματο εμφιαλωτικό triblock EURO 811-SVP Παραγωγός: Οfficine Pesce Χαρακτηριστικά – Περιστροφικό πληρωτικό 8 βαλβίδων …

Αυτόματο εμφιαλωτικό μονομπλόκ Χαρακτηριστικά – Αυτόματο μονομπλόκ για την εμφιάλωση οινοπνευματωδών ποτών, κρασιών που αποτελούνται …

ΟΙΝΟΣ & ΝΟΥΣ