Η Enologica Vason γίνεται η πρώτη εταιρία του οινικού τομέα, η οποία αποκτάει τη πιστοποίηση UNI ISO 14064-1
Για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, τα τελευταία 10 χρόνια έχουν τεθεί σημαντικοί στόχοι (από Οργανισμούς, κυβερνήσεις – κράτη, από το πρωτόκολλο του Κιότο και διαφόρων συναφών προγραμμάτων και συσκέψεων), με στόχο τη μείωση των επιπέδων των αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Το «αποτύπωμα άνθρακα» είναι το άθροισμα των εκπομπών CO2 και των άλλων αερίων GHG (GreenHouseGas) του θερμοκηπίου, τα οποία εκλύονται στην ατμόσφαιρα κατά την παραγωγική διαδικασία ενός προϊόντος / υπηρεσίας / διαδικασίας (JRC, 2007).
Το 2009, η Enologica Vason εθελοντικά και ακολουθώντας τους δικούς της στόχους για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων της εταιρίας, ανέθεσε στο Studio Qualità e Ambiente sas, τη μελέτη για τη σωστή εγκατάσταση, ανάπτυξη και εφαρμογή του συστήματος παρακολούθησης, καταγραφής και φυσικά μείωσης των αερίων GHG. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, τα πρώτα αποτελέσματα τα οποία αφορούν στο έτος 2008, το αποτύπωμα άνθρακα των προϊόντων που αναλύθηκαν ήταν: περίπου 0.85 kg CO2eq/kg ζύμης, 0.42 kg CO2eq/kg μπεντονίτη, 1.14 kg CO2eq/kg ενζύμων και 2.14 kg CO2eq/kg πρωτεΐνης μπιζελιών (Fitoproteina P).