Premature decay of wines
Είναι ένα φαινόμενο η εμφάνιση και η ένταση του οποίου εξαρτάται κυρίως από τη δομή του κρασιού, την σύστασή του, την συγκέντρωση του διαλυμένου οξυγόνου, καθώς και από τις κατεργασίες/διαχείριση σε όλα τα στάδια μέχρι και την εμφιάλωσή του.
Πρόληψη:
- Οινοποίηση υπό αναγωγικές συνθήκες (υπάρχει ειδική, συγκεκριμένη διαδικασία)
- Χρήση αδρανών αερίων κατά τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και όπου αυτό είναι εφικτό (φίλτρα, μεταγγίσεις, απογεμίσματα, εμφιάλωση), με χρήση ειδικών gas mixers
- Οξείδωση του γλεύκους (υπεροξυγόνωση)
- Ελαφρά θείωση κατά τη διάρκεια των κατεργασιών μέχρι και την εμφιάλωση (V Antiox)
- Η χρήση τανινών κατάλληλων για τη ρύθμιση των αντιδράσεων οξείδωσης
- Προσθήκη LPA® (Lievito in Pasta Attivo – ζύμες σε μορφή πάστας) για την ρύθμιση και διαχείριση του δυναμικού οξειδοαναγωγής (red-ox potential management)
- Παρακολούθηση και μέτρηση του διαλυμένου οξυγόνου κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας
- Απομάκρυνση οξειδώσιμων πολυφαινολών μέσω διαδικασιών διαύγασης (Clarito® SP, PVPP)
- Απομάκρυνση των οξειδώσιμων πολυφαινολών μέσω ενεργού φιλτραρίσματος (Clarito® Filter R, Clarito® Filter W, Clarito®Filter Super)
- Μικρο-οξυγόνωση (συσκευή Microdue® Plus)
Διόρθωση:
- Χρήση αδρανών αερίων κατά τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, όπου αυτό είναι εφικτό (φίλτρα, μεταγγίσεις, απογεμίσματα, εμφιάλωση), με χρήση ειδικών gas mixers
- Επιλεκτική αφαίρεση οξυγόνου μέσω της τεχνικής Active-Perstraction (καν. Ε.Ε. αριθμ. 1251/2013)
- Απομάκρυνση οξειδώσιμων και οξειδωμένων πολυφαινολών μέσω διαδικασιών διαύγασης (Clarito® SP, PVPP)
- Απομάκρυνση οξειδώσιμων και οξειδωμένων πολυφαινολών μέσω ενεργού φιλτραρίσματος (Clarito® Filter R, Clarito® Filter W, Clarito® Filter Super).