Διαυγαστικά WANAX® Line

Γενικά

Πρόσφατες απαιτήσεις των καταναλωτών καθιστούν αναγκαία την επανεξέταση της επιλογής και χρήσης οινολογικών πρόσθετων ουσιών. Οι ισχυρισμοί που προέρχονται από ομάδες ατόμων με δυσανεξίες (π.χ στη γλουτένη ή στη λακτόζη, κ.ά.) ή αλλεργίες σε συγκεκριμένα τρόφιμα (π.χ. γαλακτοκομικά προϊόντα ή προϊόντα αυγού) είναι ιδιαίτερα ισχυροί και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Επιπλέον, οι εγγυήσεις που απαιτούν οι καταναλωτές σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων (Bovine Spongiform Encephalopathy) Σπογγώδης Εγκεφαλοπάθεια, Γρίπη των Πτηνών, Γενετικά Τροποποιημένοι Ορανισμοί κ.ά.) είναι πιεστικές, ενώ υπάρχει και η ανάγκη για τον σεβασμό στις πολιτιστικές αρχές και την κουλτούρα διαφορετικών ομάδων πληθυσμού (χορτοφάγοι κ.λπ.). Ο οινολογικός κοσμός, υπό την πίεση αυτών των νόμιμων και καθ’ όλα σεβαστών απαιτήσεων, θα είναι υποχρεωμένος, στο εγγύς μέλλον, να εγγράφει ορισμένα από τα οινολογικά πρόσθετα στις ετικέτες των προϊόντων τα οποία έχουν «κατεργαστεί» με αυτά (2000/68/EC, 2007/68/EC, 2008/110/EC).

Μια διαφορετική και πολλά υποσχόμενη προσέγγιση είναι αναμφίβολα η στροφή προς τη χρήση βοηθητικών μέσων διαφορετικής, «εναλλακτικής» προέλευσης, σε σχέση με τα παραδοσιακά χρησιμοποιούμενα έως σήμερα, τα οποία είναι κυρίως ζωϊκής προέλευσης.: συνεπώς, η επιστημονική έρευνα στρέφει την προσοχή και τις έρευνές της σε πρώτες ύλες που δεν προέρχονται από το ζωικό βασίλειο, ενώ μια σε βάθος ανάλυση και κατανόηση αυτών των υλών απαιτείται άμεσα, ώστε να εξακριβώσει και πιστοποιήσει τις επιδράσεις και τα αποτελέσματα της εφαρμογής τους τόσο στο γλεύκος όσο και στον οίνο.

Η σε βάθος κατανόηση της δράσης των διαυγαστικών σημαίνει, πριν και πάνω απ’ όλα, τη γνώση του τί αφαιρούν και απομακρύνουν από τη σύσταση του οίνου/γλεύκους. Είναι επίσης εξίσου σημαντικό από την πλευρά του οινοποιού να έχει διαθέσιμα διαυγαστικά προϊόντα τα οποία θα του παρέχουν μια συνεχή, ασφαλή και αδιάλειπτη απόδοση κατά τα διάφορα στάδια της οινοποιητικής διαδικασίας, εκτός φυσικά της υποχρέωσής του να χρησιμοποιεί υλικά συμμορφούμενα με την εκάστοτε σχετική νομοθεσία. Στην πραγματικότητα, η νομοθεσία αναφέρεται κυρίως στις πτυχές της ασφάλειας και των πιθανών κινδύνων (παρουσία καταλοίπων και τοξικών ουσιών) από τη χρήση των διαφόρων πρόσθετων, όμως δεν είναι ικανή να αναδείξει την «τεχνική» και ποιοτική διαφοροποίηση του προϊόντος.

Μόνο ο Codex Œnologique του OIV προσδιορίζει και περιγράφει τα συστατικά στοιχεία των διαυγαστικών προϊόντων και την επίδρασή τους στην απόδοση του προϊόντος. Οι μέθοδοι που προτείνονται από τον Codex Œnologique είναι test αποτελεσματικότητας των διαυγαστικών είτε σε οίνους είτε σε πρότυπα διαλύματα, ενώ σε εργαστήρια πολλών οινοποιείων εφαρμόζονται και άλλες τεχνικές, με βάση την εμπειρία του οινολόγου, για την άμεση αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της «πρακτικότητας» αυτών των προϊόντων. Για την αξιολόγηση λοιπόν των διαφόρων πρόσθετων ουσιών (διαυγαυστικών, ορισμένων σταθεροποιητικών ή και κάποιων βοηθητικών μέσων φιλτραρίσματος) θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η δράση τους έγκειται κυρίως επί των μακρομορίων τα οποία είναι σε κολλοειδή διασπορά στους οίνους, και αντιπροσωπεύουν σημαντικά στοιχεία των οίνων ποιότητας όπως το χρώμα,
το μπουκέτο, η δομή και η ισορροπία.

Η μελέτη των μηχανισμών αυτών και των αλληλεπιδράσεων θεωρείται θεμελιώδους σημασίας ώστε να μη διακυβεύεται το σημαντικό έργο της οινοποίησης εξ αιτίας των γνωστών επιπτώσεων από την προσρόφηση που προκαλούν τα διαυγαστικά (μπεντονίτες, καζεϊνικά άλατα, ζελατίνες κ.λπ.). Το επιφανειακό ηλεκτρικό φορτίο και η μέτρηση του δυναμικού ροής αυτού, είναι οι βασικές παράμετροι για μια σε βάθος μελέτη της εκτίμησης και της αποτελεσματικότητας των διαφόρων οινολογικών πρόσθετων, βοηθώντας έτσι να έχουμε βέλτιστη διαύγαση ταυτόχρονα με σεβασμό στις ιδιότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γλεύκους/οίνου.

Ο υπολογισμός του επιφανειακού φορτίου

Ο υπολογισμός του επιφανειακού φορτίου των σωματιδίων μπορεί να γίνει με τη μέτρηση του δυναμικού ροής χρησιμοποιώντας την συσκευή SCD (Streaming Current Detector), η οποία προκαλεί την εξουδετέρωση του φορτίου των κολλοειδών με τη χρήση ενός ηλεκτρολύτη αντίθετου φορτίου.

Η μέτρηση του επιφανειακού φορτίου διαφόρων πρωτεϊνών έχει ήδη δείξει ότι διάφορετικά προϊόντα (ζελατίνες, ζωϊκές πρωτεϊνες, φυτικές πρωτεΐνες κ.ά.) έχουν σαφώς διαφορετικές τιμές ηλεκτρικού φορτίου. Αυτές οι διαφορετικές τιμές ηλεκτρικού φορτίου αντιστοιχούν και σε διαφορετική επίδραση στους οίνους: μια εξαιρετική διαυγαστική ικανότητα όταν το φορτίο είναι υψηλό, καθώς και σε μεγαλύτερη ικανότητα δέσμευσης ταννινών όταν το φορτίο είναι χαμηλότερο.

Η μέτρηση και η μελέτη του επιφανειακού φορτίου μας δίνει τη δυνατότητα της επιλογής της κατάλληλης φυτικής πρωτεΐνης, ανάλογα με τον επιδιωκόμενο στόχο και τις απαιτήσεις του οίνου, παράλληλα με τη δυνατότητα σύγκρισης αυτών των πρώτων υλών μεταξύ τους.

WANAX® Line (Φυτικής προέλευσης – allergen free – διαυγαστικά από την Enologica Vason)

Η πιο πειστική και κοντινή στην πραγματικότητα προσέγγιση, δεν μπορεί να είναι άλλη από την πραγματοποίηση δοκιμών με αυτά τα προϊόντα σε διαφορετικούς οίνους στο οινοποιείο. Η εφαρμογή δηλαδή σε «βιομηχανική» κλίμακα και η ανάλυση των αποτελεσμάτων που προκύπτουν. Για το σκοπό αυτό λοιπόν, η Enologica Vason έχει επιλέξει μια σειρά από allergen free διαυγαστικά με διαφορετικό φορτίο επιφανείας και συνεπώς διαφορετικές ιδιότητες, τα οποία ανταποκρίνονται πλέον με τον καλύτερο τρόπο στις τεχνολογικές απαιτήσεις του σύγχρονου οινολογικού κόσμου.
Τα διαυγαστικά της σειράς WANAX® Line αποτελούν τον καρπό και το αποτέλεσμα της πλέον υψηλής τεχνολογίας έρευνας και ανάπτυξης, και δίνουν τη δυνατότητα στον οινολόγο, μέσω μιας εξαιρετικά συγκεκριμένης γκάμας προϊόντων, να χρησιμοποιήσει διαυγαστικά φυτικής προέλευσης, από πρώτες ύλες οι οποίες δεν ανήκουν στα αλλεργιογόνα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Λαμβάνοντας υπόψη τις ήδη προαναφερθείσες απαιτήσεις για χρήση μη αλλεργιογόνων πρόσθετων σε γλεύκη και οίνους, το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Enologica Vason στοχεύει και επικεντρώνεται στην αναζήτηση και την εύρεση των κατάλληλων πρώτων υλών (φυτικής προέλευσης) για την παραγωγή και ανάπτυξη allergen free προϊόντων. Για το σκοπό αυτό, η Enologica Vason χρησιμοποιεί αποκλειστικές και καινοτόμες μεθόδους όπως, για παράδειγμα, τον υπολογισμό και την μελέτη του ηλεκτρικού φορτίου επιφάνειας των κολλοειδών και του τρόπου με τον οποίο αυτό επιδρά και συμμετέχει στις αντιδράσεις με τα διάφορα διαυγαστικά υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται σε γλεύκη και οίνους.

Αυτή η πολύ συγκεκριμένη, στοχευμένη και συνεχώς αυξανόμενη ώθηση της επιστημονικής έρευνας, έχει πλέον οδηγήσει σε μια εις βάθος κατανόηση του «κόσμου» των φυτικών πρωτεϊνών, η οποία
με τη σειρά της έχει ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη και παραγωγή πρώτων υλών απόλυτα εξειδικευμένων και εξαιρετικά αποτελεσματικών κατά την εφαρμογή τους σε γλεύκη και οίνους.
Τα χαρακτηριστικά αυτών των πρώτων υλών και συνεπώς των προϊόντων που διαθέτει η Enologica Vason είναι:
- Η δραστικότητά τους.
- Το ότι δεν προκαλούν «υπερκολλάρισμα».
- Ο «σεβασμός» στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, και γενικώς στη δομή και την «ακεραιότητα» του προϊόντος.
- Η ακρίβεια στην αποτελεσματικότητά τους.

Διαβάστε περισότερα..