MMpH – κατιονικές ρητίνες

Η χρήση των ρητινών για την τρυγική σταθεροποίηση των οίνων, καθώς και οι προϋποθέσεις / προδιαγραφές της χρήσης τους, περιγράφονται στο σχετικό κανονισμό της Ε.Ε. 606/2009 ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε στις 24.7.2009 (L 193/1). Εκεί περιγράφεται με σαφήνεια το πλαίσιο χρήσης των ρητινών, τα βασικά σημεία του οποίου είναι:

  • Επιτρέπεται η χρήση κατιονικών ρητίνων (απομακρύνουν κατιόντα, κυρίως K, Ca, Mg).
  • Η αναγέννηση των ρητινών πρέπει να γίνεται με χρήση ισχυρού οξέος (συνήθως H2SO4).
  • Όλη η διαδικασία πρέπει να διεξάγεται υπό την ευθύνη και επίβλεψη οινολόγου, ή άλλου εξουσιοδοτημένου και καταρτισμένου τεχνικού.
  • Οι προδιαγραφές των ρητινών πρέπει να είναι σύμφωνες με τον κανονισμό Ε.Ε. 1935/2004

Επιπλέον, ο OIV (OENO 43/2000) περιγράφει και θέτει και τα παρακάτω σημαντικά:

  • Η κατεργασία δεν πρέπει να αλλοιώνει τον χαρακτήρα του οίνου.
  • Η κατεργασία δεν πρέπει να έχει επίδραση στο χρώμα του οίνου.
  • Η μείωση του pH κάτω από την τιμή 3.0 δεν επιτρέπεται.
  • Μείωση του pH μεγαλύτερη από 0.3 μονάδες δεν επιτρέπεται.
  • Η συγκέντρωση των μεταλλικών κατιόντων στο τελικό προϊόν δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 300 mg/lt.
  • Η κατεργασία δεν πρέπει να μεταφέρει στο προϊόν οποιοδήποτε ξένο, προς αυτό, υλικό.
Δείτε περισσότερα για τη συσκευή ΜΜpH εδώ