MASTERMIND REMOVE για την μείωση του αλκοόλ των οίνων

Η πιο σημαντική καινοτομία: παραγωγή οίνων με μειωμένο ή χωρίς αλκοόλ.

Η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τον αμπελοοινικό τομέα, αφορά στην επίσημη έγκριση της αποαλκοολωποίησης και πιο συγκεκριμένα  της ολικής και μερικής αποαλκοολωποίησης των οίνων.

Δύο νέες κατηγορίες οίνων

  1. Ο “αποαλκοολωμένος” οίνος, εάν ο αποκτηθείς κατ’ όγκον αλκοολικός τίτλος του προϊόντος δεν υπερβαίνει το 0,5 % κατ’ όγκο
  2. Ο “μερικώς αποαλκοολωμένος” οίνος, εάν ο αποκτηθείς κατ’ όγκον αλκοολικός τίτλος του προϊόντος υπερβαίνει το 0,5 % κατ’ όγκο και είναι κατώτερος του ελάχιστου αποκτηθέντος αλκοολικού τίτλου της κατηγορίας πριν από την αφαίρεση της αλκοόλης.

Προδιαγραφές

Το όριο της περιεκτικότητας σε αλκοόλ για τη διάκριση μεταξύ «χωρίς αλκοόλ» και «μερικώς αποαλκοολωποιημένο» είναι 0,5% vol.

Απαγορεύεται η εφαρμογή σε οίνους ΠΟΠ/ΠΓΕ

Τα δύο νέα αυτά προϊόντα, υποχρεούνται να φέρουν διατροφική δήλωση και κατάλογο συστατικών. Επιπλέον οφείλουν να αναγράφουν ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (BBD) σύμφωνα με το αρ. 9 του ΕΚ.1169/2011.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του OIV (OIV-OENO 394A-2012), οι διαδικασίες αφαίρεσης αλκοόλης που επιτρέπονται για τη μερική ή σχεδόν πλήρη μείωση της περιεκτικότητας σε αιθανόλη σε αυτά τα προϊόντα είναι: η μερική εξάτμιση υπό κενό, τεχνικές μεμβρανών, τεχνικές μεμβρανών ή/και απόσταξη.

Η διαδικασία  μέιωσης της αιθυλικής αλκοόλης με άμεσο πέρασμα του οίνου από μεμβράνες

Το Mastermind® Remove είναι το καινοτόμο σύστημα αφαίρεσης αλκοόλης, το οποίο χάρη στην αποκλειστική του τεχνολογία και σε συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία, επιτρέπει την μείωση του αλκοολικού τίτλου του οίνου χωρίς καμία επίδραση/αλλοίωση του χρώματος, της δομής, του αρωματικού προφίλ. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι ισοβαρική και ισοθερμική (πραγματοποιείται υπό ατμοσφαιρική πίεση και θερμοκρασία) διαμέσου του περάσματος του οίνου από υδρόφοβες μεμβράνες επαφής (membrane contactors). Οι μεμβράνες αποτελούν ένα σύνορο, μια ενδιάμεση επιφάνεια, η οποία επιτρέπει με επιλεκτικό τρόπο τη διέλευση μορίων αιθυλικής αλκοόλης, υπό μορφή ατμών, από τον οίνο προς το χρησιμοποιούμενο διάλυμα εξαγωγής (το νερό του δικτύου). Το Mastermind® Remove είναι ένα σύστημα ειδικά σχεδιασμένο από το Eno-Technological εργαστήριο της JU.CLA.S. ώστε να απομακρύνει την αιθυλική αλκοόλη με τον ποιοτικότερο δυνατό τρόπο:

  • Ο οίνος δεν φιλτράρεται, μόνο η αλκοόλη μεταφέρεται στο διάλυμα εκχύλισης (νερό)
  • Το πολυμερές υλικό κατασκευής της μεμβράνης δεν παρουσιάζει ηλεκτρικό φορτίο και είναι αδρανές ως προς τα συστατικά του οίνου
  • Η επεξεργασία με το MMR δεν υποβαθμίζει το χρώμα ή τη δομή του προς επεξεργασία οίνου
  • Η επιλεγμένη μεμβράνη δεν επηρεάζει το κολλοειδές σύστημα του οίνου.
  • Αφήνει ανεπηρέαστο το αρωματικό προφίλ του οίνου

Τα πλεονεκτήματα του MasterMind® Remove

  • Απόλυτος σεβασμός στη δομή και το χρώμα του οίνου
  • Υψηλή ακρίβεια στην επίτευξη του τελικού/επιθυμητού αποτελέσματος
  • Δεν επιβαρύνει με οξυγόνο τον οίνο
  • Συσκευή compact, έξυπνης λειτουργίας και απλή στο χειρισμό/λειτουργία της
  • Μεμβράνες υψηλής απόδοσης και αξιοπιστίας
  • Επεξεργασία σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (καμία θερμική επεξεργασία του οίνου)
  • Καμία μηχανική καταπόνηση του οίνου

Τα διαθέσιμα μοντέλα MMR

  •  MMR 10-20 έως 20 L/h απομάκρυνση αιθυλικής αλκοόλης
  • MMR 50-100 έως 100 L/h απομάκρυνση αιθυλικής αλκοόλης