Enologica Vason

Enologica Vason – ARABIC GUM

Το αραβικό κόμμι είναι το αποξηραμένο κολλώδες εξίδρωμα που παράγεται είτε αυθόρμητα είτε κάνοντας τομές στο κορμό του δέντρου Acacia Senegal, κοινώς γνωστής ως Acacia verek (οικογένεια Leguminosae). Το γένος Acacia περιλαμβάνει περισσότερα από 900 είδη, ωστόσο κυρίως δύο είδη παρουσιάζουν οινολογικό ενδιαφέρον: το είδος της Acacia seyal, της οποίας το κόμμι είναι κοινώς γνωστό ως Talha και το είδος της Acacia Senegal (είδος γνωστό και ως verek), της οποίας το κόμμι ονομάζεται Hashab. Τα συγκεκριμένα είδη παράγονται κυρίως σε χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής (Σενεγάλη, Τσαντ) και διαφέρουν κυρίως στο επίπεδο στροφής του πολωμένου φωτός. Έτσι, η Acacia senegal παράγει το αριστερόστροφο αραβικό κόμμι Hashab, ενώ η Acacia seyal το δεξιόστροφο αραβικό κόμμι Tahla.

Η γκάμα των αραβικών κόμμεων της Enologica Vason περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα:

  • Acacia senegal – αριστερόστροφο αραβικό κόμμι

Χαρακτηριστικά:
Μέγιστη σταθεροποίηση κολλοειδούς δομής, στρογγυλάδα και βελτίωση αίσθησης στόματος
Σχετικά προϊόντα:
ICON® GUM (φιλτραρίσιμο)
ARABAN® SPRAY DRY
ARABAN® SUPER
SMARTGUM® (φιλτραρίσιμο, χωρίς SO2)

  • Acacia seyal – δεξιόστροφο

Χαρακτηριστικά:
Δράση σταθεροποίησης (συνεισφορά και στη τρυγική), στρογγυλάδα, φιλτραρίσιμο
Σχετικά προϊόντα:
EV GUM
ARABAN®

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ:
Από νομοθετικής άποψης, το αραβικό κόμμι είναι ένα πρόσθετο (Ε 414) του οποίου η χρήση επιτρέπεται από την οδηγία Ε.Ε. 2019/934, 12 Μαρτίου 2019. Οι επιτρεπόμενες χρήσης του στην οινολογία καθώς και οι περιορισμοί περιγράφονται αναλυτικά στο φυλλάδιο 3.3.6 του Διεθνούς Κώδικα Οινολογικών Πρακτικών (International Code of Oenological Practices). Οι προδιαγραφές των διαθέσιμων στην αγορά αραβικών κόμμεων περιγράφονται επίσης αναλυτικά στη σελίδα COEI-1-GOMARA του INTERNATIONAL ŒNOLOGICAL CODEX του OIV (Organisation International de la Vigne et du Vin).