Brettanomyces και αποστείρωση

Brett και Enologica Vason
Το 2001 η Enologica Vason και το Πανεπιστήμιο της Βερόνας ξεκίνησαν ερευνητικές εργασίες για να ανιχνεύσουν την παρουσία του Brettanomyces στο κρασί. Το αποτέλεσμα αυτής της εργασίας ενσωματώθηκε σε ένα πακέτο ανάλυσης που η Enologica Vason θέτει στη διάθεση των πελατών της. Προσδιορισμός ethyl phenols (αιθυλοφαινολών).

Η χημική ανάλυση πραγματοποιείται μέσω εκχύλισης σε οργανικό διαλύτη και προσδιορισμό με HPLC χρωματογράφο.

Μικροβιολογικός προσδιορισμός.
Ο μικροβιολογικός προσδιορισμός επιτρέπει να προσδιοριστεί η πρώιμη ανάπτυξη του Brettanomyces και έτσι είναι σε θέση να παρέχει πληροφορίες που μπορούν να αποτρέψουν οργανοληπτικές αλλαγές που προκαλούνται από τη μεταβολική δραστηριότητα του συγκεκριμένου μύκητα. Επίσης, η Enologica Vason καθιστά το τεχνικό της τμήμα διαθέσιμο για την παρακολούθηση απευθείας στο οινοποιείο, προκειμένου να εκτιμήσει την παρουσία του Brettanomyces σε διάφορες επιφάνειες, καθώς και στο ίδιο το κρασί, ενώ υπάρχει και συγκεκριμένη διαδικασία/οδηγός για την αποστείρωση των δρύϊνων βαρελιών. Οι πειραματισμοί και η έρευνες της Enologica Vason, έχουν επιτρέψει την ταυτοποίηση ενός μέσου καλλιέργειας/επώασης, το οποίο είναι ειδικό για την επιλεκτική αναγνώριση του Brettanomyces και είναι τώρα διαθέσιμο σε μορφή άγαρ.

Τέλος, σύμφωνα με την ανάλυση OIV-OENO 504-2014, η Enologica Vason είναι σε θέση να απομακρύνει επιλεκτικά τις αιθυλοφαινόλες από το κρασί σε συνεργασία με την Ju.Cla.S. Μέσα στο VASON GROUP αναπτύχθηκε η στρατηγική BrettLESS: ολοκληρωμένη, ενιαία και προηγμένη διαχείριση του Brettanomyces σύμφωνα με τις γνώσεις, τις δοκιμές, την πρόληψη και τις δυνατές λύσεις.

Βιβλιογραφία;
Δημοσίευση 96 σελίδων με τίτλο “Contaminazione da Brettanomyces: lo stato dell’arte (Contamination by Brettanomyces: state of the art)” – από τον Riccardo Rossini είναι διαθέσιμη.