Premature decay of wines

Είναι ένα φαινόμενο η εμφάνιση και η ένταση του οποίου εξαρτάται κυρίως από τη δομή του κρασιού, την σύστασή του, την συγκέντρωση του διαλυμένου οξυγόνου, καθώς και από τις κατεργασίες/διαχείριση σε όλα τα στάδια μέχρι και την εμφιάλωσή του.

Πρόληψη:

  1. Οινοποίηση υπό αναγωγικές συνθήκες (υπάρχει ειδική, συγκεκριμένη διαδικασία)
  2. Χρήση αδρανών αερίων κατά τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και όπου αυτό είναι εφικτό (φίλτρα, μεταγγίσεις, απογεμίσματα, εμφιάλωση), με χρήση ειδικών gas mixers
  3. Οξείδωση του γλεύκους (υπεροξυγόνωση)
  4. Ελαφρά θείωση κατά τη διάρκεια των κατεργασιών μέχρι και την εμφιάλωση (V Antiox)
  5. Η χρήση τανινών κατάλληλων για τη ρύθμιση των αντιδράσεων οξείδωσης
  6. Προσθήκη LPA® (Lievito in Pasta Attivo – ζύμες σε μορφή πάστας) για την ρύθμιση και διαχείριση του δυναμικού οξειδοαναγωγής (red-ox potential management)
  7. Παρακολούθηση και μέτρηση του διαλυμένου οξυγόνου κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας
  8. Απομάκρυνση οξειδώσιμων πολυφαινολών μέσω διαδικασιών διαύγασης (Clarito® SP, PVPP)
  9. Απομάκρυνση των οξειδώσιμων πολυφαινολών μέσω ενεργού φιλτραρίσματος (Clarito® Filter R, Clarito® Filter W, Clarito®Filter Super)
  10. Μικρο-οξυγόνωση (συσκευή Microdue® Plus)

Διόρθωση:

  1. Χρήση αδρανών αερίων κατά τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, όπου αυτό είναι εφικτό (φίλτρα, μεταγγίσεις, απογεμίσματα, εμφιάλωση), με χρήση ειδικών gas mixers
  2. Επιλεκτική αφαίρεση οξυγόνου μέσω της τεχνικής Active-Perstraction (καν. Ε.Ε. αριθμ. 1251/2013)
  3. Απομάκρυνση οξειδώσιμων και οξειδωμένων πολυφαινολών μέσω διαδικασιών διαύγασης (Clarito® SP, PVPP)
  4. Απομάκρυνση οξειδώσιμων και οξειδωμένων πολυφαινολών μέσω ενεργού φιλτραρίσματος (Clarito® Filter R, Clarito® Filter W, Clarito® Filter Super).